Kategori

25 Skötseltips för en frisk och grön gräsmatta!

Dela

Vi har sammanställt en lista med 25 tips för att du ska lyckas med din gräsmatta. Oavsett vilket resultat du är ute efter eller vilken ambitionsnivå du har kan dessa tips hjälpa dig!

1. Bevattning: Olika gräsarter behöver olika mycket vatten, men generellt så kan man säga att gräset behöver ca 25 mm vatten under en normal vecka under växtsäsongen. Genom att använda tex en planteringsspade som man öppnar upp marken med kan man känna om det är blött eller om det behövs vattnas. 

2. Syre och vatten konkurrerar om samma plats i jorden så det är viktigt att det inte är för blött. Rätt balans mellan syre och vatten får gräsplantan att må friskare och rötterna kommer växa sig starkare och djupare. 

3. Klippning: Gräset mår bra av att klippas ofta. Så klipp regelbundet och gärna i olika riktningar för att undvika liggräs och hjulspår. Se till att ha vassa knivar så blir gräset både snyggare och tar ingen skada. 

4. Håll utkik efter ogräs. Ju tidigare du plockar bort ett ogräs desto mindre kommer ogräset att spridas. Du kan använda dig av ett rotjärn för att enklare få bort ogräset. Kom ihåg att ogräs kan vara ett tecken på att man använder fel gödselstrategi. 

5. När gräs växer så bildas det döda växtdelar och organiskt material som kan bilda något som kallas för filt (thatch). Detta organiska material som återfinns precis under gräsytan bryts normalt ner av bakterier och svampar i marken men kan ibland behövas rivas ur med hjälpa vertikalskärning. 

6. Vertikalskärning: Vertikalskärning används för att riva ur dött organiskt material (thatch) från marken samt att dela på de skott som växer i sidled (utlöpare). Detta skapar nya skott samt en tätare och finare gräsmatta. Vertikalskär när gräset är under tillväxt på våren eller tidigt på hösten. 

7. Undvik att vattna gräset mitt på dagen då solen och värmen gör att mycket vatten avdunstar. Mest effektiv bevattning sker på kvällen eller tidig morgon. 

8. Gödsel: De organiska och långtidsverkande gödsel som Xeed tillhandahåller skapar förutsättningar för gräset att ha rätt tillgång under lång tid. Detta ger en friskare och starkare gräsmatta utan att generera onödig tillväxt. Det är även mindre påverkan på miljön då mindre mängd gödsel behövs och läckage av näringsämnen är liten. 

9. Om man använder sig av en robotgräsklippare eller klipper gräset ofta så behöver man inte samla upp gräsklippet efter klippning. Vi kraftig tillväxt eller om man missat klippning under en tid så kan det vara bra att kratta bort gräsklippet. 

10. Klippning: Gräset mår bra av att klippas regelbundet. Då skapar växten nya skott och blad. Klipp inte mer än 1/3 av gräsets höjd. Då riskerar man att klippa under tillväxtpunkten vilket i värsta fall kan leda till att plantan dör eller tar skada. 

11. Ogräs: Du får enklare upp ogräset i din gräsmatta om du gör detta efter att du har vattnet eller att de har regnat. Chansen att du lyckas få upp hela roten är då större! 

12. För bästa resultat så rekommenderar vi att man gödslar i samband med regn. Då kommer näringen att lösas upp och komma texten tillgodo. Våra gödselmedel "bränner" inte gräset som traditionella gödsel kan göra, men behöver ändå vatten för att bli tillgång för växten. 

13. Kala fläckar: Om du har kala fläckar på din gräsmatta börja med att kratta och luckra upp utan av jorden försiktigt. Så gräsfrön och lägg på ett tunt lager med dressjord/ dressand, vattna och lägg över en fiberduk för bästa etablering. 


14. Vattna inte din gräsmatta för mycket. Finns det inget behov av att vattna så är risken att gräset blir alldeles för mjukt och känsligt samtidigt som ogräset kan gynnas av för mycket mängd vatten. 

15. Organiskt gödselmedel stimulerar mikrolivet i marken vilket leder till en friskare gräsmatta. Försök att undvika snabbverkande nitratkväve som både skapar onödig tillväxt samt riskerar att bränna både växten och gräsrötterna. Xeed tillhandahåller enbart gödselmedel som inte innehåller nitratkväve.


16. Lufta: Det är viktigt att lufta gräsmattan så att gräsfröna har tillgång till syre samt att vatten kan penetrera marken lättare. Man kan tex använda en skruvmejsel som man sticker ner i marken. Tar det emot och du inte får ner skruvmejseln men än ca 5 cm så kan det vara läge att lufta. Du kan använda dig av en knivluftare eller handhållen gaffel. 

17. Anpassa din gräsklippare efter tomtstorlek och ambition. För bästa resultat så rekommenderar vi en Allett cylinderklippare. Även en robotklippare gör ett bra jobb och lämnar ett fin klippresultat. 

18. Att kalka sin gräsmatta är inget man generellt sätt gör om man inte vet att det behövs. Vanlig kalk höjder pH-värdet i gräsmattan vilket i sin tur leder till att vitgröe trivs bättre än ädlare gräsarter. 

19. Vid nysådd är det viktigt att man håller marken fuktig för en snabb etablering. Vid nysådd så kan man tänka lite annorlunda än normalt gällande bevattning. Det är fördel att vattna mindre mängd och ofta istället till gräset börjar utveckla djupare rötter.

20. pH-värde:  För att underlätta för gräsplantan, mikrolivet och näringsupptaget så är det bra om pH-värdet helst ligger mellan 6- 6,6. 

21. För att uppnå ett bra klippresultat så är det viktigt att man underhåller sin gräsklippare. Följ instruktionerna som du får med din gräsklippare. Rengör din maskin och se till att knivarna är vassa så att de klipper på bästa sätt. 

22. Jordprov: För att ta reda på vilka förutsättningar marken har så kan man ta ett jordprov. En obalans i marken kan leda till problem. 

23. Att dressa sin gräsmatta innebär att man sprider ut ett lager med sand eller dressjord på sin gräsmatta. Materialet tränger ner i ytan och skapar förutsättningar som dyre samt skapar en jämnare yta och ett finare gräs. Dressmaterial jämnas bäst ut med en dressraka. Dressa med ca 0,5 cm dressmaterial. 

24. Vätmedel: Upplever man problem med sin gräsmatta, att den är torr eller ojämnt torr så kan man ha problem med vattenavstötande jord. Ett enkelt och effektivt sätt att åtgärda detta är att använda vätmedel som hjälper till att hålla vatten och fördela det ut i jordprofilen för en effektivare återhämtning. 

25. För att applicera gödsel och gräsfrön så använder man sig av en spridare som är anpassad för storleken på gräsmattan. För gödsel så rekommenderar vi en så kallad cyklonspridare som på ett jämnt vis slungar ut gödsel i en halvcirkel framför eller bakom spridaren. För gräs är det ofta bättre med en fallspridare som släpper fröna rätt ner på önskad plats. 

Rekommenderade gödsel

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad