Maskrosor

Det största problemet med maskrosor förutom att det förstör estetiken i din gräsmatta är att bladen lägger sig platt efter marken som en rosett och då skymmer ljuset för gräset under, vilket kan bli problem.

En annan sak är att så fort maskrosorna fröat, sprids dom, vilket relaterar till fler maskrosor i gräsmattan.

Nedan hittar du 4 steg för att hålla maskrosorna borta från din gräsmatta.

Det största problemet med maskrosor är förmodligen estetiskt, folk tycker inte att det är fint med en massa maskrosor i den gröna gräsmattan. Ett annat problem som uppstår är att de lägger bladen platt efter marken som en rosett och sedan skymmer ljuset för gräset under, vilket kan bli problem. Så fort maskrosorna fröat, sprids dom, vilket relaterar till fler maskrosor i gräsmattan. Ett bra tips på om du har en stor gräsmatta är att ta hjälp av dina barn genom att rycka upp plantorna och då ge dom ett härligt sommarjobb.

Steg 1 - Ta bort ogräset

Det absolut bästa du kan göra om du vill bli av med maskrosor är att rycka upp dom för hand med hjälp av ett maskrosjärn. Tar du dom tidigt hinner de inte sprida sig och det blir lättare att hålla utbredningen under kontroll. Ogräsupptagare är en annan variant som fungerar helt utmärkt att också få bort ogräs med. 

Steg 2 - Klipp gräsmattan

Vi rekommenderar att klippa gräsmattan frekvent, det vill säga 1-2 gånger i veckan. På så sätt hinner inte maskrosorna att leta sig upp och blomma. Vi rekommenderar även att du vertikalskär din gräsmatta en gång per år. Fördelen med att vertikalskära är att du tar upp dött material som ligger på ytan och delar gräsrötterna vilket släpper ner luft till rötterna. Genom att vertikalskära ökar man gräsets motståndskraft mot mossa och ogräs. 

Steg 3 - Hjälpså

Så nytt gräs för att konkurrera ut ogräset. Kratta upp ytan där du ska så, sprid ut fröna och lägg sedan på ett tunt lager av dressjord. Genom att lägga på ett lager av dressjord får du en bättre groning av fröet. Vattna sedan gräsmattan lite men ofta tills att det nya gräset kommit upp.

Steg 4 - Gödsla

Gödsla regelbundet för att hålla gräsmattan ren från maskrosor och annat ogräs. Vi rekommenderar att ge gräsmattan tre till fyra givor per år. Om du gödslar växer gräsmattan och den blir stark, tät och håller sig friskt. 

Ta bort ogräset

Det absolut bästa du kan göra om du vill bli av med maskrosor är att rycka upp dom för hand med hjälp av maskrosjärn, tar du dom tidigt hinner de inte sprida sig och det blir lättare att hålla utbredningen under kontroll. Ogräsupptagare är en annan variant som fungerar helt utmärkt. 

Klipp gräsmattan 

Klipp gräsmattan frekvent så att maskrosorna inte letar sig upp och blommar. Vi rekommenderar även att du vertikalskär din gräsmatta. Fördelen med att vertikalskära är att du tar upp dött material som ligger på ytan och delar gräsrötterna vilket släpper ner luft till rötterna. Genom att vertikalskära ökar man gräsets motståndskraft mot mossa och ogräs. 

Mossrivning

Så nytt gräs för att konkurrera ut ogräset. Kratta upp ytan där du ska så, sprid ut fröna och lägg sedan på ett tunt lager av dressjord. Genom att lägga på ett lager av dressjord får du en bättre groning av fröet. Vattna sedan gräsmattan lite men ofta tills att det nya gräset kommit upp.

Gödsla

Gödsla regelbundet för att hålla gräsmattan ren från maskrosor. Om du gödslar växer gräsmattan och den blir stark, tät och håller sig friskt. 

Rekommenderade produkter

Läs mer här

Dom olika gräsarterna

Läs om de olika gräsarterna och dess egenskaper

Varför behöver gräsmattan gödsel

Läs om varför du bör gödsla din gräsmatta

Vertikalskärning

Läs om fördelen med vertikalskärning

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad